Artrose

Artrose bij de hond

Klik hier om terug te gaan naar de vorige pagina.

hondArtrose (Wikipedia): een aandoening aan het kraakbeen in gewrichten. Dit kraakbeen verslechtert en soms verdwijnt het helemaal. De botten schuren hierdoor over elkaar, wat veel pijn veroorzaakt.

Artrose kan voorkomen in alle gewrichten zoals knieën, heupen en schouders.
Artrose wordt gekenmerkt door slijtage in het gewricht. Er is geen behandeling bekend die artrose kan genezen. Wel kunnen we de snelheid beïnvloeden waarmee het gewricht wordt aangetast. Zo kunnen we het leven van uw hond zo lang mogelijk zo pijnloos mogelijk laten verlopen.

Ontstaan van artrose:

Een gewricht bestaat uit twee botdelen die t.o.v. elkaar kunnen bewegen. De botten zijn bekleed met kraakbeen. In het gewricht zit een smeervloeistof (synovia / gewrichtsvloeistof).

Het kraakbeen wordt beschadigd. Dit kan door trauma, infecties of aangeboren afwijkingen. Ook kan reuma een rol spelen, hier reageert het afweersysteem van het lichaam afwijkend en herkent het kraakbeen niet als lichaamseigen en valt het aan en breekt het af. Als kraakbeen beschadigd raakt wordt het gewrichtskraakbeen  steeds minder veerkracht. Ook komen hierbij ontstekingsfactoren en afbraakproducten vrij die weer zorgen voor een afwijkende productie van smeervloeistof (meer waterrijk dus minder smering). Afwijkende synovia heeft weer tot gevolg dat kraakbeen sneller degenereert (afslijt) en zo ontstaat een vicieuze cirkel. Artrose is een aandoening die zichzelf in stand houdt.

Verschijnselen van artrose:

Uw hond komt stijf uit de mand na een periode van rust. Na een tijdje lopen gaat het al weer een stuk beter en lijkt hij weinig last te hebben van de betreffende poot.

De klachten worden erger na een dag met meer inspanning (dagje strand of een lage wandeling).

Diagnose van artrose:

Tijdens lichamelijk onderzoek van uw hond is opgevallen dat bepaalde gewrichten niet meer helemaal gestrekt of gebogen kunnen worden. Soms voelt het gewricht ook verdikt en verwarmd. Bevestiging van artrose kunnen we alleen krijgen m.b.v. een rontgenfoto. Op de rontgenfoto kunnen we niet het afwijkende kraakbeen zien maar de gevolgen van afwijkend kraakbeen, namelijk de vormingen van nieuw bot. En met een foto kunnen we onderscheidt maken tussen artrose en bv een bottumor.

Behandeling van artrose:

De behandeling is met name gericht om de verschjnselen te verminderen en dient niet, zoals eerder al genoemd, om de aandoening te genezen.

De therapie van arthrose bestaat uit 5 onderdelen:

  1. Aangepaste beweging
  2. Pijnstilling / ontstekingsremmer
  3. Dieetvoer / voedingssupplementen
  4. Aanpassen lichaamsgewicht
  5. Fysiotherapie

Ad 1. Aangepaste beweging

Snelle draaien en bewegingen zijn niet goed voor artrotische gewrichten. Ons advies is om de hond met artrose zo veel mogelijk aan de lijn rechtlijnig te laten lopen. Een goede beweging, die tevens de gewrichten niet belast is zwemmen. Wel moet de hond dan makkelijk en op een rustige manier het water in en uit kunnen. Een hond met artrose moet zeker blijven bewegen, maar niet te zwaar. We streven ernaar om de hond zoveel te laten bewegen, dat hij geen symptomen van artrose gaat vertonen zoals mank lopen.

Ad 2. Pijnstilling / ontstekingsremmer

Zoals eerder genoemd komen er bij aangetast kraakbeen ontstekingsfactoren vrij. De medicijnen onderdrukken de vorming van deze factoren. Het is dus niet alleen een pijnstiller, maar voorkomt ook ontstekingen en dus verergering van de artrose in het gewricht. Daarnaast heeft een hond die behandeld wordt met een pijnstiller minder pijn en gaat meer bewegen. Er is een betere kwaliteit van leven bereikt. Helaas heeft ook pijnstilling pas na enkele weken zijn volledige effect, want het gaat hier om een chronische ontsteking/pijn en die is niet 1-2-3 verdwenen.

Ad 3. Dieetvoer / voedingssupplementen

Er zijn tegenwoordig heel veel produkten die goed zouden zijn bij artrose. De belangrijkste voedingsstoffen, waarvan bewezen is dat ze daadwerkelijk effectief zijn, zijn oa:

  • Omega 3 –vetzuren (bv zalmolie): dit vetzuur remt oa ontstekingen en daarmee dus ook de verergering van artrose. Daarnaast heeft omega-3 nog veel effecten, waarvan we nog niet weten hoe die precies werken. Het is belangrijk om een hoog genoege dosering te geven. Verder moet u uitkijken met “goedkope” visolie-produkten, want deze zijn vaak onvoldoende gezuiverd en kunnen dus zware metalen bevatten.
  • Glucosamine evt in combinatie met chondroïntine: hiervan is bewezen dat het de kwaliteit van het kraakbeen beïnvloed. De werking is wel afhankelijk van het type glucosamine, de dosering en de dagelijkse hoeveelheid. Daarnaast heeft het lichaam ca 5-6 weken nodig voordat het de glucosamine goed op kan nemen. Dus u zult ook zeker 5-6 weken moeten wachten voordat u resultaat kunt verwachten.

Ad 4. Aanpassen lichaamsgewicht

Uit onderzoek is gebleken dat slijtage van gewrichten sneller gaat bij dieren met overgewicht. De belasting van een gewricht is dan namelijk groter. Door uw hond te laten afvallen vermindert u de belasting van een artrotisch gewricht en voorkomt u ergere schade. Het afvallen heeft het meeste effect van alle genoemde therapiën. Bij arthrose is het dus niet zielig dat hij/zij een koekje minder krijgt, want als hij/zij afvalt verbeterd dat duidelijk de kwaliteit van leven bij arthrose-patiënten en daar doen we het toch voor.

Ad 5. Evt. fysiotherapie

Het bewegingspatroon moet worden aangepast, hierbij is regelmaat heel belangrijk. Door te bewegen wordt de bespiering beter. Door de stevige bespiering wordt er minder belasting gelegd op het gewricht. Dierfysiotherapeuten zouden u kunnen helpen met het opstellen van een regelmatig of aangepast bewegingspatroon.

Heel belangrijk is:

  • De pijnstilling en andere therapien moeten niet pas gegeven worden als het niet anders meer kan. Zoals gezegd kan artrose niet meer genezen, maar we kunnen het proces wel langzamer laten verlopen en dat heeft het meeste resultaat in een vroeg stadium.
  • Uiteindelijk kan er  op termijn een situatie ontstaat, die voor uw hond niet meer aanvaardbaar is. Wanneer dit gebeurt is voor elke hond verschillend (afhankelijk van de leeftijd en karakter van de hond). Als uw hond geen hondwaardig bestaan meer heeft zult u de juiste beslissing moeten nemen. Zelf kunnen ze het niet en vaak laten ze het heel slecht zien, want voor U gaan ze nog mee. Uiteraard kunnen we u helpen met onderzoek en advies.

Klik hier om terug te gaan naar de vorige pagina.